מבצר אנטיפטרוס – תל אפק, גן לאומי

גן לאומי תל אפק – שילוב של ערכי טבע, נוף ומורשת 15 דקות מתל אביב

יצאנו מהבית ביום חורפי שמשי לבילוי משפחתי בתל אפק, החורף שלנו יוצר הזדמנויות לבילוי מסוג זה ותל אפק הציע לנו מרחבים ירוקים, צמחייה עשירה ועופות מים וכמובן ביקור באתר היסטורי מעניין.

גן לאומי ירקון משתרע על פני 13,000 דונם, מתל אפק ועדמחלף מורשה. הוא כולל שני מתחמים: תל אפק ומקורות הירקון.

בערבית מכונה הנחל "אל עוג'ה" (בפתלתל), וזאת בשל פיתוליו.מקור המים של המעיינות הם מי הגשם היורדים בהרי שומרון ויהודה. בעבר, היו ביצות משני עברי נחל הירקון, אך בעקבות מפעלי מים באיזור יבשו הביצות. בשטח הגן הלאומי זורם חלקו הנקי של נחל הירקון, והוא מתאפיין בצמחיית גדות נחלים מגוונת.

בשטחי הגן במיוחד בולטים עצי האקליפטוס ומגוון ציפורים נהנות מהבריכות, בעונות הנדידה ניתן לראות בשמי הגן להקות של חסידות, שקנאים וכ'ו.

מבנה המשאבה ובית הבטון:

בית ומבנה של חווה חקלאית. המים נשאבו מהירקון והועברו אל השדות. לאורך הנחל ניתן לראות מבני משאבה נוספים.

המבנה הראשון שנבנה בארץ ישראל משילוב של בטון וברזל. המבנה מיוחד בצורתו בזכות סגנון הבנייה המעורב מכמה סגנונות ובייחוד הבטון. זהו בית משאבות שייסד בצלאל יפה, על מנת לספק מיד לפרדסים. לאחר מכן נמכרהבית לחברת "ירקון"וזו המשיכה לספק מים. המשאבה והמבנה היו פעילים עד שנות השבעים של המאה העשרים.

תל אפק

בתקופה הכנענית הקדומה נוסדה לראשונה עיר מוקפת חומה. אפק נזכרת לראשונה בכתבי המארות המצריים. בתקופה זאת הייתה עיר מבוצרת עם ארמונות. בתקופה הכנענית המאוחרת נבנו ארמונות בחלקו הגבוה של התל. מביניהם נותרו שרידי בית המושל המצרי. בארמון זה נתגלו ממצאים כתובים: תעודות כתובות בשפות שונות- שומרית, אכדית וכנענית. אפק נזכרת במקרא ברשימת ערי כנען הכבושות. לפי השרידים שנחשפו, היה יישוב פלשתי ולאחריו יישוב ישראלי. בתקופה הרומית הרחיב הורדוס את העיר וקרא לה אנטיפטריס, על שם אביו. מקורות צלבניים מהתקופה הצלבנית, מוזכר המקום כאחוזה של האבירים. מבצרם היה במריבל: מגדל המעיינות השקטים המכונה היום "מגדל צדק". הוא נצפה מתל אפק.

במתחם זה קיימות שתי בריכות חורף, שהן מקווי מים עונתיים. הן בתי גידול ייחודיים שבהם מתקיימים מינים של דו חיים. בעבר התקיימו בריכות חורף רבות, אך בתי הגידול הללו נפגעו מבנייה וזיהום. כיום משמרת רשות הטבע והגנים את בריכות החורף בעיקר על מנת לאפשר קיומם של דו חיים.

בריכות הנופרים:

בריכות מלאכותיות (חפורות) בהן גדלים פרחי הנופר הצהוב. זהו צמח מים בעל קנה שורש מעובה הנאחז בקרקע ומוציא אל פני המים עלים ופרחים.

בריכת דג לבנון הירקון:

דג זה כמעט נכחד כתוצאה מזיהום הנחלים והתייבשו של חלקים מהם. כדי למנוע הכחדתו הולט לגדול ולהרבות אותו, ולהשיבו לנחל הירקון, כך יתרבה בתנאיים טבעיים.

המבנים של מפעל המים המנדטורי: מפעל שאיבת המים החל לפעול בשנת 1936 והופסקה פעילותו בשנת 1939 בעקבות פיצוץ אחת המשאבות. המבנים הישנים הנראים במתחם אפק הם בית המשאבות,שיקוע וסינון ומבנה הכלרה. מולם נמצאים מבנים אשר בעבר שימשו את הבריטים למשרדים ומגורים.

מעבר אפק:

מעבר צר שרוחבו כ-2 ק"מ בין מורדות הר השומרון במזרח לבין מעיינות ראש העין. היה זה אחד המעברים החשובים ביותר בארץ, והירקון והביצות שלצידו יצרו מכשול ומחסום לכוחות צבא. הוקמו לצדם יישובים אשר ניתן לראות את שרידיהם בתל אפק.

גשר הרכבת ומבנה הפילבוקס:

בשנות השמונים ביקשו איכרי המושבה להתחבר לקו הראשי של מסילת הרכבת, כדי להוביל את פירות ההדר לנמל יפו. בסיוע הברון רוטשילד נסללה המסילה. בזמן המאורעות הקימו הבריטים עמדת שמירה להגנת המסילה והגש מפני הפורעים הערבים. מבנה עמדת השמירה נקרא "פילבוקס".

טחנת הקמח אל מיר:

טחנת קמח קדומה גדולה מאוד.שמה כשם הכפר הערבי מיר. לאורך הירקון היו חמש תחנות קמח. זוהי התחנה העליונה, ולכן היא מכונה גם "אל פוקא".

בחודשים אפריל- ספטמבר נסגר הגן בשעה 17:00.

בחודשים אוקטובר- מרס נסגר הגן בשעה 16:00.

בימי שישי וערבי חג נסגר הגן שעה אחת קודם.

הכניסה למכוניות, להולכי רגל ולרוכבי אופניים כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה למבצר אנטיפטרוס ותל אפק:

נסיעה על כביש מס' 40, בצומת גנים פונים לכביש מספר 483 אשר נמצא בין צומת גנים שבפתח תקווה, מערב לראש העין.