בית הכנסת החורבה השוכן ברובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים. בית הכנסת שנבנה בתחילת המאה ה-18 עבר מסכת טלטלות: נחרב בידי המוסלמים, נבנה שוב במאה ה-19, בשנת 1948 נחרב שוב ולאחר כיבוש העיר העתיקה שופץ מחדש. בית הכנסת נחנך ונפתח מחדש בחודש מרץ 2010.
מיצג אורקולי מרהיב מוקרן על הקיר המזרחי של המבנה וסוקר את 800 שנות ההיסטוריה של בית הכנסת (המיצג מוצג ללא תשלום החל משעות הערב).
בית הכנסת החורבה קרוי על שמו של מי שהיה ראש הקהילה היהודית בפולניה במאה ה-18 רבי יהודה החסיד. ר' יהודה החסיד עלה עם תלמידיו לפני כ-300 שנה לארץ ישראל לקדם את בוא המשיח. הרב ותלמידיו הצליחו לרכוש חצר עזובה לבניית בית הכנסת בעזרת הלוואות ותשלומים לבעלי הקרקע. רבי יהודה אל חסיד נפטר ממחלה קשה ימים ספורים לאחר הסכם הרכישה ותלמידיו שנשארו כצאן ללא רועה הצליחו לגייס כספים מהגולה והלוואות מהערבים תושבי המקום על מנת להמשיך בתוכנית הבנייה של בית הכנסת המפואר. לאחר כ-20 שנים הציתו המוסלמים את בית הכנסת על ספרי התורה שהיו בו בתואנה שלא שולם להם חובם והמקום הפך ל"חצר חורבת רבי יהודה החסיד". בעקבות החוב גורשו היהודים האשכנזים מירושלים ומי שרצה להיכנס לעיר היה צריך להתחפש ליהודי ספרדי בלבושו ובסגנונו על מנת שלא יזהו אותו.
לאחר כ-140 שנה בזמן השלטון התורכי בוטלה הגזרה על יהודי אשכנז ובנייתו של בית הכנסת התחדשה בחסות משה מונטיפיורי ואחיו של הברון רוטשילד הברון אלפונס. מבנה בית הכנסת המפואר תוכנן בסגנון נאו-ביזנטי שאפיין רבים ממבני הדת באימפריה העותומאנית וכלל ארבעה מגדלים רבועים בפינותיו, וביניהם ארבע קשתות בגובה 16 מטרים. מעל הקשתות התנוססה כיפה גדולה ומרהיבה. בית הכנסת הפך למרכז רוחני ברובע היהודי שבעיר העתיקה עד מלחמת העצמאות. בזמן המלחמה פוצץ בית הכנסת והמבנה התמוטט ונחרב. מבית הכנסת נותרו רק עמודים אחדים. לאחר מלחמת ששת הימים במסגרת עבודות שיקום הרובע היהודי שוחזרה קשת סמלית המציינת את גובהו המקורי של הבניין. החל משנת 2003 החלו עבודות שיפוץ נרחבות מלוות בחפירות ארכיאולוגיות בהן נמצאו ממצאים מתקופות שונות: מקוואות מתקופת בית שני ורחוב מהתקופה הביזנטית המוצגים במרתף בית הכנסת. בית הכנסת נחנך ונפתח מחדש ב-15 במרץ 2010.